NL

BIOGRAFIE


Sophiko Simsive werd in december 1991 geboren in Tbilisi, Georgië en begon haar pianospel spelenderwijs op driejarige leeftijd als toehoorder van haar moeder die pianolerares was.  Al op elfjarige leeftijd speelde Sophiko in Bonn het tweede pianoconcert van Ludwig van Beethoven met het studentenorkest van Georgië.  Een jaar later trad ze op in het Kremlin in Moskou en was ze in Nederland in onder meer De Doelen en in Vredenburg solist in Mozart’s ‘Jeunehomme’ pianoconcert samen met I Virtuosi Italiani onder leiding van Lev Markiz, die haar in 2003 ontdekt had in Tbilisi.  Dit leidde er in 2007 ook toe dat ze als jongste student werd toegelaten aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Professor Mila Baslavskaya begeleidde haar daar naar een ‘cum laude’  bachelor’s degree in 2012. Daarna studeerte ze bij professor Jacques Rouvier in de ‘Universität der Künste’ in Berlijn.


Tijdens haar eerste jaar aan het Conservatorium won ze de eerste prijs op het Prinses Christina Concours. Bij deze prijs hoorde ook een uitvoering van Beethovens derde Pianoconcert met het Residentie Orkest en een kamermuziek tour in de Verenigde Staten en Canada. In 2008 won ze de Yamaha Piano Competition in Amsterdam. Ze trad op tijdens het Canterbury Festival in 2011 en in het academie programma van het Verbier International Music Festival  in 2013.


In 2015 toerde ze met Eduard Sistek (cello) in de serie New Masters on Tour van The International Holland Music Sessions en maakte haar debuut in Carnegie Hall in New York samen met Kian Soltani (cello).  Sophiko speelde elf solo recitals in Nederland als finalist van ‘Dutch Classical Talent’.  In datzelfde jaar won ze ook de publieksprijs in de Young Pianist Foundation Competition 2015, waarin ze het eerste Pianoconcert van Liszt speelde met het Noord Nederlands Orkest onder Pieter-Jelle de Boer. 


In de loop der jaren heeft Sophiko deelgenomen aan masterclasses bij pianisten als Dmitri Alexeev, Dmitri Bashkirov, Rudolf Buchbiner, Pascal Devoyon, Klaus Hellwig, Ferenc Rados, Jean-Yves Thibaudet en Lilya Zilberstein.


Sophiko is winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2016 en was Artist in Residence gedurende het Grachtenfestival van 2017.  2018  was Sophiko de winnaar van de Music Academy of the West’s second Solo Piano Competition en gaat concerten geven in St. Luke’s in London, Chicago, Santa Barbara and LA.


Sophiko is artist van Interartists Amsterdam Classical Music Management. Sinds september 2016 volgt ze haar Masters studie of Musical Arts bij professor Boris Berman.Klik hier voor de PDF-versie
Copyright © 2020 Sophiko Simsive

Backround photo © Koffie bij de piano

Website made by Seidel Music Management